Meditatie

Meditatie is aanwezig zijn, niets doen op geen enkel niveau: fysiek, mentaal en emotioneel. Als alle activiteit wegvalt dan ben je gewoon. Je kunt het niet doen, je moet het eigenlijk gewoon ervaren en gaan inzien. In plaats van de doener word je de observator die heel alert en bewust alles aanschouwt. Allereerst word je je volledig bewust van je lichaam, van alle gewaarwordingen. Daarnaast word je je bewust van je gedachten, hetgeen nog iets subtieler is dan je lichaam. Nog subtieler en vaak lastiger is dat je je bewust word van je gevoelens, emoties en gemoedstoestand. Maar de essentie is dat je de dingen gaat zien zoals ze werkelijk zijn. In principe kan alles een meditatie zijn: hoe je eet, loopt, praat etcetera. Het is een kwaliteit die je in al je dagelijkse dingen kunt toepassen.

Maar daarvoor is het wel belangrijk dat je vertrouwt raakt met de essentie van mediteren door het onder begeleiding, op een ondersteunende plek, in een warm samenzijn te kunnen gaan ervaren. Daarom bied YogaFarm regelmatig zo’n setting aan. Tijdens de meditatie avond begeleid ik je, aan de hand van simpele oefeningen en voorbeelden in het meditatieproces. Daardoor kun je het makkelijker implementeren in je dagelijkse leven en zul je merken dat het je leven verrijkt. Zo leer je onder andere herkennen wanneer je afdwaalt in gedachten en verhalen en hoe je daar weer afstand van kunt nemen. Je leert de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn, liefdevol en zonder oordeel.

De basis van de oefeningen die ik je aanreik ligt in de Vipassana meditatie. Er zijn zoveel verschillende meditatievormen die allen tot dezelfde essentie kunnen leiden, maar bij mij resoneert de eenvoud van Vipassana meditatie het meest. Het is de leer van Gautama Boeddha, de zogenaamde kunst om te leven, die zo simpel en praktisch is. Het wordt ook wel inzichtsmeditatie genoemd: door zelfobservatie kom je tot zelfinzicht.

Verder maak ik gebruik van een aantal technieken en methoden die ik o.a. uit het Tibetaans Boeddhisme heb geleerd. Zo werk ik bijvoorbeeld met affirmaties, visualisaties en simpele mantra’s. Ook metta meditatie is een belangrijk terugkerend element en een mooie aanvulling op inzichtsmeditatie. Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid en ondersteunt je om met meer compassie en mededogen in het leven te zijn.

De meditatie avond is voor iedereen geschikt, ook al heb je nog nooit eerder gemediteerd. De oefeningen worden uitgevoerd op een meditatiekussen, bankje of een stoel. Bij mooi weer buiten (evt. in een vuurcirkel) of anders binnen. Alle materialen zijn aanwezig, maar neem gerust je eigen kussen/ bankje en dekentje mee. Voor de data van de meditatie avonden check de agenda. Als je mee wilt doen geef je dan op via sephilips@yahoo.com of 06-24856661.