Hatha & Raj yoga

In 2011 ben ik met yoga in aanraking gekomen door een beginnerscursus bij Johan Noorloos in Amsterdam. Dit luidde voor mij een periode in waarbij mijn leven totaal zou gaan veranderen en yoga een belangrijk deel van mijn leven zou gaan worden. Ik besloot kort daarna mijn baan op te zeggen en naar het land van de oorsprong van yoga te gaan. Na een prachtige reis kwam ik bij het yogawalhalla Rishikesh aan, een dorpje aan de heilige Ganges, dat yoga ademt. Hier heb ik bij vele leraren zogenaamde drop-in classes gevolgd. Vooral bij Surrinder Singh (Swasti yoga) en Yoga Vini heb ik de meeste verdieping gevonden, door hun specifieke talent voor alignment.

Een half jaar later ben in weer terug gegaan. Dit keer om een half jaar lang te blijven. Toen heb ik de yogaleraar Vinay Kaushik ontmoet. Hij komt uit een priesterfamilie waarbij yoga van generatie op generatie wordt doorgegeven. Van hem heb ik yoga in de oorspronkelijke vorm geleerd. In eerste instantie om mijzelf verder te ontwikkelen in de yoga en later heb ik ook bij hem aan het ‘Jeevmoksha Institute of Yogastudies’ de lerarenopleiding gedaan. In zijn ashram, waar hij lesgeeft in de traditionele Indiase stijl: Hatha yoga, gebaseerd op het klassieke boek ‘Hatha Yoga Pradipika’ en Ashtanga yoga gebaseerd op de Yoga sutras van Patanjali (ook wel Raj yoga genoemd).

Hatha is een combinatie van twee woorden. Ha, dat prana ofwel levensenergie betekent en de mannelijke actieve energie (ook wel de zon, het fysieke, materiële, yang) representeert. Tha, dat staat voor mentale energie en de vrouwelijke meer passieve energie (ook wel de maan, het creatieve, yin) representeert. Volgens hatha yoga principes bestaat alles uit deze twee polariteiten. Het verenigen (yoga betekent letterlijk ‘vereniging’) van deze twee energieën om te komen tot harmonie is het uiteindelijke doel.

Raj yoga belicht de aard van de geest en biedt technieken aan om  de geest te managen en op ons zelf te reflecteren. Het is een gestructureerde methode bestaande uit acht opvolgende stadia:

  1. Yama, onthoudingen; wat niet te doen.
  2. Niyama, voorschriften; wat wel te doen.
  3. Asana, lichaamshouding.
  4. Pranayama, beheersing van prana/ ademhaling.
  5. Pratyahara, het terugtrekken van zintuigen (vb techniek is Yoga nidra)
  6. Dharana, concentratie.
  7. Dhyaan, meditatie.
  8. Samadhi, staat van zijn. Ervaren van innerlijke vrede, puur geluk en tevredenheid

Hatha yoga en Raj yoga zijn complementair. Door technieken uit de Hatha yoga beschik je over de juiste voorbereiding voor de latere stappen van het achtvoudige pad. Hatha yoga en Raj yoga is nog steeds de basis van waaruit ik lesgeef.

Na de opleiding in India heb ik mij verder ontwikkeld, door verschillende cursussen te volgen vanuit verschillende tradities. Satyananda yoga bleek een mooie stroming, die aansloot bij de stijl die ik in India heb geleerd. Zo heb ik bij Swami Vedantananda de opleiding ‘Yoga in daily life’ en ‘Pranayama’ gevolgd en bij Swami Anandananda de opleiding ‘Prana Vidya’ gevolgd. Sindsdien is ‘prana’ of te wel levensadem/energie het speerpunt in mijn leven en yogalessen. Om me meer te verdiepen in prana heb ik meerdere cursussen bij Jose Antonio Manchado, Tibetaans boeddhist uit Lanzarote, gevolgd. Zo heb ik o.a. de opleidingen ‘Reiki Usui’, ‘Rigpa, ‘Dharma Shamanic System’en ‘Conscious therapist’ gevolgd. Voor meer informatie over de mogelijkheden van een healing consult, verwijs ik je naar de pagina ‘Healing’. Naast deze cursussen in energetische healing, heb ik via hem ook meer verdieping in meditatie gevonden. Voor meer informatie over meditatie, verwijs ik je naar de pagina ‘Meditatie’.  Maar ook in mijn reguliere yogalessen is meditatie een belangrijk element en nodig ik je steeds uit om je bewustzijn te verruimen.

Een ander belangrijk element in mijn yogalessen is mantrazang. In India heb ik hiermee kennis gemaakt en ook bij terugkomst in Nederland heb ik de kracht van mantrazang, verder kunnen ervaren. Een mantra is kort samengevat een combinatie van woorden die een specifieke trilling produceren wanneer je die zingt (hardop, mentaal of door te voelen). Het is een mystieke energie die in een geluidsstructuur is vastgelegd. Door concentratie op en herhaling van een mantra komt de energie vrij. Ook heb ik harmonium, de Indiase orgel, leren spelen. Sindsdien komt mantrazang onder begeleiding van het harmonium regelmatig in mijn lessen aan bod.