Meteen naar de inhoud

Groepsretraite

Een groepsretraite bij YogaFarm ondersteunt je om de kracht van de natuur op een dieper niveau te beleven. Iedere retraite is een unieke ervaring; altijd afgestemd op het ritme van de seizoenen. Je doet ervaringen op zowel vanuit beweging, als vanuit verstilling. Zowel in uitwisseling met een kleine groep, als door naar binnen te keren en momenten alleen door te brengen. Je kunt kiezen uit een intensieve dagretraite of een weekendretraite, met de mogelijkheid om bij YogaFarm in de natuur te overnachten. Of ga mee op een meerdaagse expeditie, waarbij we ons bewegen door een specifiek landschap.

Dagretraite in het ritme van de seizoenen

Kom een hele dag verblijven in het veld van YogaFarm, waar je de verbiding met de natuur dieper kunt ervaren, zodat je je weer verbonden voelt met je kern en alles dat leeft. Daarin wordt je in ieder seizoen weer uitgedaagd op andere thema’s, maar zullen steeds weer de yogabouwstenen de basis zijn. Tijdens een dagretraite is er extra tijd en ruimte om jezelf in de yogahoudingen te doorvoelen en kunnen we ook meer de diepte in gaan met andere aspecten van yoga zoals pranayama, bandha, mantra en meditatie. Op deze manier leer je om met meer aandacht en bewustzijn bezig te zijn met yoga en leer je jezelf op een dieper niveau kennen. Daarbij is de intentie dat je alle ervaringen en oefeningen direct kunt toepassen in je dagelijkse leven.

Het zal een combinatie van binnen- en buitenactiviteiten zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden. Iedere retraite start om 9.30 uur met een ochtendsessie, bestaande uit o.a. lichaamswerk, ademhaling en meditatie. Vervolgens kun je genieten van een heerlijke biologische vegetarische lunch, afgestemd op het seizoen, waarna het middagprogramma start. Hierbij ligt de nadruk meer op diepere ontspanning (o.a. yoga nidra, meditatie en mantra’s) en bewustzijnsverruiming (o.a. meditatie en natuur/zelfreflectie oefeningen). We sluiten rond 17.00 uur weer af. Het aantal deelnemers voor een dagretraite is 6 tot 8 personen en de kosten voor de gehele dag zijn 125 euro.

Wil je de dagretraites als leidraad gebruiken om jaarrond bewuster en met aandacht te leven vanuit het ritme van de seizoenen? Wil je de kwaliteit van yoga op een dieper niveau ervaren en intensiever met yoga bezig zijn? En echt de tijd te nemen om te ontdekken wie je werkelijk bent? Dan kun je ervoor kiezen om aansluitend vier keer deel te nemen voor 400 in plaats van 500 euro.

De eerstvolgende geplande retraites zijn:

 • Midzomer: 18 juni 2023.
 • Herfst equinox: 23 september 2023
 • Midwinter: 17 december 2023.
 • Lente equinox: 23 maart 2024

Check de agenda voor uitgebreide informatie over de verschillende retraites.

Yoga & Natuurbeleving weekendretraites

Verblijf een heel weekend in een kleine groep (4 personen) in de krachtige natuur bij YogaFarm. Stap uit je dagelijkse leven en open je voor nieuwe ervaringen, waarbij de natuur je leermeester is en ik je door middel van verschillende oefeningen, op basis van de yogabouwstenen, begeleid. Ieder weekend is uniek, en volledig afgestemd op de energie van het moment en de groep. Maar de basisopzet met een aantal belangrijke elementen is als volgt:

We starten met een avondmaaltijd op vrijdagavond rond het vuur om kennis te maken, om uitleg te geven over het programma en om met behulp van begeleide meditaties te voelen welke intenties er zijn. De zaterdag is een stiltedag. Op deze manier kun je makkelijker voelen wat er bij je speelt en ik reik je een passend programma (ochtend-, middag- en avondsessie met voldoende vrije ruimte) aan om je hierin te begeleiden. Na de ochtendsessie op zondagochtend verbreken we de stilte en is er ruimte om uit wisselen, om ons weer voor te bereiden op de terugkeer en om onze ervaringen in het dagelijkse leven te kunnen integreren. Zondag in de loop van de middag vertrek je weer.

Je overnacht beide avonden in een gedeelde tweepersoonskamer in het gastenverblijf . Deze bevindt zich op de bovenverdieping in het huis en heeft twee tweepersoons kamers. Je kunt daarnaast gebruik maken van de badkamer en de wc die beneden zijn (zie de foto’s onderaan voor een impressie).Je kunt er ook voor kiezen om de tweede avond alleen in een basic shelter (tarp, bivakzak of natuurlijk van takken en blad) in het bos te slapen. Ik begeleid je in het voorbereiden van een geschikte plek en leen je alle benodigde materialen (bivakzak of tarp met matje en slaapzak) voor een bijzondere nacht in de natuur. Dit kan een extra ondersteuning zijn in het verdiepen van je verbinding met de natuur en je heldere inzichten geven, vanuit de intenties die je hebt gezet.

Ook het eten tijdens het weekend is ondersteunend aan het proces en is volledig vegetarisch en biologisch en komt zoveel mogelijk van de plek zelf. De totale kosten voor het weekend, inclusief 2 overnachtingen en eten zijn 425 euro. De data van de geplande weekendretraites voor 2023 zijn:

 • Pinksterretraite op 26, 27, 28 mei 2023
 • Zomerretraite op 30 juni, 1 en 2 juli 2023

Check de agenda voor uitgebreide informatie.

Expeditie ‘één met het landschap’

Ga mee op een meerdaagse expeditie in een kleine groep (4 tot 6 personen) in een specifiek gebied, om je bewust door het landschap te bewegen en je zintuigen te prikkelen. Hierbij staat de uitwisseling met de omgeving centraal, maar zal ik je tevens dagelijks begeleiden om ook bij jezelf naar binnen te gaan. Zo ervaar je de wisselwerking tussen landschappen in de buitenwereld en de jouw innerlijke landschappen. De opzet is per expeditie verschillend, maar de basiselementen zijn:

 • Dagelijkse lange afstandswandeling (in een ontspannen tempo, met voldoende rustmomenten)
 • Ochtend yoga, pranayama’s, meditatie en waar mogelijk een frisse dip in een nabijgelegen water.
 • Avondmeditatie, ontspanningsoefeningen
 • Reflectie oefeningen, natuurwaarnemingen.
 • Overnachten in de natuur met kampvuur en gezamelijk koken.

De eerste mini expeditie die ik aanbied in 2023 is ‘ Voel het Vechtdal’ op 1, 2 en 3 september. We starten vrijdagavond bij YogaFarm en wandelen zaterdag en zondag van Ommen, via Vilsteren door het prachtige landschap weer terug. Interesse? Check dan de agenda voor uitgebreidere informatie over deze expeditie.

In de loop van 2023 zal ik meerdere expedities gaan aanbieden, maar dan onder een andere naam: de zwarte vos. Op deze website kun je t.z.t. meerdere activiteiten vinden op gebied van natuurbeleving; o.a. trainingen en (meerdaagse) binnenlandse en buitenlandse expedities.